Wordt het morgen strandweer?

Heb je genoten van een lekkere lange dag aan het strand vanuit je vakantiehuis aan de Nederlandse kust? Ben je benieuwd of je morgen ook weer je matje in het zand kunt uitrollen?

Dan kun je natuurlijk op je smartphone kijken om het weer op te vragen. Maar je kunt ook naar de natuur om je heen kijken om het komende weer te voorspellen. Wij geven je een paar handige manieren om zonder krant, internet, radio of tv het weer voor morgen te voorspellen!

Zelf het weer voorspellen

Kleur van de lucht: Is de lucht tijdens de zonsondergang heel rood? Dat betekent dat het droog blijft. Als de lucht tijdens de zonsopgang rood is, gaat het juist regenen!

Kijk naar de dieren: Als vliegen heel hoog vliegen wordt het mooi weer. Als ze laag bij de grond blijven gaat het waarschijnlijk regenen. Als een kat zich achter zijn oren wast, is er vaak slecht weer op komst. Wanneer er heel veel vogels op de daken zitten, kan het weleens heel hard gaan regenen!

Regenboog: Zie je ’s ochtends een regenboog in het westen? Dan gaat het regenen. Als je er ’s avonds een in het oosten ziet, komen er zonnige dagen aan!

Kijk naar de wolken: Als er wolken zijn die in verschillende richtingen waaien, komt er meestal slecht weer aan!

Hoe wordt het weer echt voorspeld?

Bij het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) kunnen ze het weer steeds beter voorspellen. In vergelijking met 15 jaar geleden is de accuraatheid van de voorspellingen verdubbeld. Bovendien wordt er tegenwoordig twee dagen vooruit voorspeld in plaats van 24 uur.

Het KNMI gebruikt voor de voorspellingen ingewikkelde computerprogramma’s. Sinds kort is dat het HARMONIE-model. Hiermee hakt de computer ons land op in kubussen van 2,5 bij 2,5 km en honderd meter hoog.  Voor elk van deze zogenaamde ‘’gridboxes’’ worden o.a. winrichting, windsnelheid, temperatuur, neerslag, turbulentie en wolkenwater gemeten. De verschillen tussen de miljoenen kubussen worden met elkaar in verband gebracht. Met deze informatie berekent de computer hoe de staat van de atmosfeer telkens 60 seconden verder zal zijn, en dat voor een periode van 48 uur.

De zekerheid van:
Recron Europeesche Verzekeringen VVV
Veilig betalen met:
iDEAL Mastercard Visa Paypal