Zeehondenpups op het strand

Door Silke op vrijdag 23 december 2016.
Categorieën:NatuurStrand

Jonge zeehonden worden in de winter geboren. Vanaf eind november worden langs de Nederlandse kust (vooral op de Wadden en in Zeeland) de eerste zeehondenpups gespot. Jonge zeehonden hebben een dikke vacht en zien er daardoor schattig uit.

Alleen op het strand

Als u deze winter bij ons een vakantiehuis op Texel, Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of in Zeeland huurt, is er een kans dat u een jonge zeehond op het Wad of op het strand tegenkomt. Pups die op het strand liggen wachten daar vaak op de moeder die voor de kust aan het vissen is. De jonge zeehond kan nog niet mee het water in. Hij moet eerst nog groeien en verliest dan ook zijn dikke vacht. Pas dan leert hij zwemmen.

Zorg ervoor dat uw hond tijdens een strandwandeling is aangelijnd en ga niet naar de pup toe. De moeder zal het strand niet op durven als u in de buurt bent.  Maak de pup ook niet zenuwachtig door met een blaffende of snuffelende hond in de buurt te komen. De moeder weet nog precies waar ze haar pup heeft achtergelaten, dus voorkom dat de pup zich verplaatst! Bekijk de jonge zeehond van afstand met een verrekijker.

Jonge zeehonden hebben vooral rust en voedsel nodig. Hoe meer de pup eet in de eerste maanden, hoe beter de reserves worden opgebouwd. De meeste jongen worden dan ook op droge plekken op het wad of op zandbanken in de Zeeuwse delta geboren.  Daar hebben ze alle rust.

Wat zijn huilers?

Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. Als een zeehond een tweeling krijgt, dan de moeder niet voor beide jongen zorgen. Een van de jongen wordt achtergelaten. Deze moederloze pups brengen soms een klagelijk geluid voort dat op huilen lijkt.

Huilers worden in Nederland opgevangen in speciale zeehondencrèches op drie plekken langs onze kust

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Storm aan de kust

In Nederland horen herfst- en winterstormen bij het klimaat. Vanaf oktober ontstaan er steeds grotere tegenstellingen in de temperatuur van de atmosfeer. Op het Noordelijke Halfrond wordt het snel kouder, terwijl het in het zuiden nog nazomert. Deze grote temperatuurverschillen zorgen ervoor dat er op een hoogte van zo’n 10 kilometer krachtige straalstormen ontstaan die flinke stormdepressies onze kant opsturen, soms een aantal achter elkaar.

Lees verder >

Waarvoor dienen strandpalen?

Door Silke op zaterdag 9 januari 2016.
Categorieën:Strand

Als je tijdens je vakantie aan de kust over het Nederlandse strand wandelt kom je ze altijd tegen: houten strandpalen. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom ze er staan? Wij weten het antwoord.

Geschiedenis van de strandpalen

In het jaar 1840 besluit waterbouwkundige Jan Blanken namens de overheid om langs de hele Nederlandse kust palen in het zand te zetten. De palen werden om de 250 meter geplaatst. De Nederlandse kust is zo’n 300 km lang zodat er in ons land meer dan 2000 strandpalen op het strand werden geplaatst.

Lees verder >

Volleybal op het strand

Door Silke op zaterdag 21 mei 2016.
Categorieën:ActiefKustStrand

Tijdens een vakantie aan de Nederlandse kust is het heerlijk om af en toe even sportief bezig te zijn. Lekker wandelen langs de vloedlijn, fietsen door de duinen joggen over de boulevard of… volleyballen op het strand!

Lees verder >