Zeehondenpups op het strand

Door Silke op vrijdag 23 december 2016.
Categorieën:NatuurStrand

Jonge zeehonden worden in de winter geboren. Vanaf eind november worden langs de Nederlandse kust (vooral op de Wadden en in Zeeland) de eerste zeehondenpups gespot. Jonge zeehonden hebben een dikke vacht en zien er daardoor schattig uit.

Alleen op het strand

Als u deze winter bij ons een vakantiehuis op Texel, Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of in Zeeland huurt, is er een kans dat u een jonge zeehond op het Wad of op het strand tegenkomt. Pups die op het strand liggen wachten daar vaak op de moeder die voor de kust aan het vissen is. De jonge zeehond kan nog niet mee het water in. Hij moet eerst nog groeien en verliest dan ook zijn dikke vacht. Pas dan leert hij zwemmen.

Zorg ervoor dat uw hond tijdens een strandwandeling is aangelijnd en ga niet naar de pup toe. De moeder zal het strand niet op durven als u in de buurt bent.  Maak de pup ook niet zenuwachtig door met een blaffende of snuffelende hond in de buurt te komen. De moeder weet nog precies waar ze haar pup heeft achtergelaten, dus voorkom dat de pup zich verplaatst! Bekijk de jonge zeehond van afstand met een verrekijker.

Jonge zeehonden hebben vooral rust en voedsel nodig. Hoe meer de pup eet in de eerste maanden, hoe beter de reserves worden opgebouwd. De meeste jongen worden dan ook op droge plekken op het wad of op zandbanken in de Zeeuwse delta geboren.  Daar hebben ze alle rust.

Wat zijn huilers?

Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. Als een zeehond een tweeling krijgt, dan de moeder niet voor beide jongen zorgen. Een van de jongen wordt achtergelaten. Deze moederloze pups brengen soms een klagelijk geluid voort dat op huilen lijkt.

Huilers worden in Nederland opgevangen in speciale zeehondencrèches op drie plekken langs onze kust

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Aanbieding vakantiehuis op Texel

Door Peter op zaterdag 10 januari 2015.

Texel is het hele jaar door een heerlijk en geliefd vakantie eiland, maar juist in de rustige wintermaanden kunnen we je een bezoek aan ons grootste Waddeneiland van harte aanraden. 

5 redenen om juist in het laagseizoen naar Texel te gaan

1. Sterren kijken
In de winter zijn de heldere avonden ideaal om een kijkje te nemen naar de sterrenhemel. Texel behoort tot de donkerste plekjes van ons land en daardoor zijn de sterren extra goed te zien. Bij volkssterrenwacht De Jager (op het terrein van Ecomare) zijn wekelijks kijkavonden.

Lees verder >

Waarom willen we naar zee?

Door Silke op vrijdag 15 april 2016.
Categorieën:KustNatuur

Als mensen denken aan een vakantie denkt meer dan 70% aan strand en zee. Heerlijk genieten in de zon, zwemmen in zee, luieren in de schaduw bij het ruisen van de zee… Het blijkt voor de meesten van ons tenminste een maal per jaar reden om een vakantiehuis aan zee te huren. Maar waarom willen we toch zo graag aan zee zijn?

Lees verder >

Hoogste duin van Nederland

Door Peter op donderdag 13 maart 2014.

Het Nederlandse duinlandschap is de smalle strook tussen de zee en het binnenland. De duinstrook die parallel aan het strand bestaat, noemt men jonge duinen. Deze duinen zijn vanaf de middeleeuwen ontstaan en ontwikkelen zich vooral aan de zeekant. Door de wind wordt voortdurend vers zand aangevoerd waardoor de duinen steeds hoger opgroeien. Zo hebben de duinen langs de Nederlandse kust een gemiddelde hoogte van zo'n 25 meter bereikt. 

Lees verder >