Zeehondenpups op het strand

Jonge zeehonden worden in de winter geboren. Vanaf eind november worden langs de Nederlandse kust (vooral op de Wadden en in Zeeland) de eerste zeehondenpups gespot. Jonge zeehonden hebben een dikke vacht en zien er daardoor schattig uit.

Alleen op het strand

Als u deze winter bij ons een vakantiehuis op Texel, Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of in Zeeland huurt, is er een kans dat u een jonge zeehond op het Wad of op het strand tegenkomt. Pups die op het strand liggen wachten daar vaak op de moeder die voor de kust aan het vissen is. De jonge zeehond kan nog niet mee het water in. Hij moet eerst nog groeien en verliest dan ook zijn dikke vacht. Pas dan leert hij zwemmen.

Zorg ervoor dat uw hond tijdens een strandwandeling is aangelijnd en ga niet naar de pup toe. De moeder zal het strand niet op durven als u in de buurt bent.  Maak de pup ook niet zenuwachtig door met een blaffende of snuffelende hond in de buurt te komen. De moeder weet nog precies waar ze haar pup heeft achtergelaten, dus voorkom dat de pup zich verplaatst! Bekijk de jonge zeehond van afstand met een verrekijker.

Jonge zeehonden hebben vooral rust en voedsel nodig. Hoe meer de pup eet in de eerste maanden, hoe beter de reserves worden opgebouwd. De meeste jongen worden dan ook op droge plekken op het wad of op zandbanken in de Zeeuwse delta geboren.  Daar hebben ze alle rust.

Wat zijn huilers?

Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. Als een zeehond een tweeling krijgt, dan de moeder niet voor beide jongen zorgen. Een van de jongen wordt achtergelaten. Deze moederloze pups brengen soms een klagelijk geluid voort dat op huilen lijkt.

Huilers worden in Nederland opgevangen in speciale zeehondencrèches op drie plekken langs onze kust

De zekerheid van: