Zeehondenpups op het strand

Door Silke op vrijdag 23 december 2016.
Categorieën:NatuurStrand

Jonge zeehonden worden in de winter geboren. Vanaf eind november worden langs de Nederlandse kust (vooral op de Wadden en in Zeeland) de eerste zeehondenpups gespot. Jonge zeehonden hebben een dikke vacht en zien er daardoor schattig uit.

Alleen op het strand

Als u deze winter bij ons een vakantiehuis op Texel, Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of in Zeeland huurt, is er een kans dat u een jonge zeehond op het Wad of op het strand tegenkomt. Pups die op het strand liggen wachten daar vaak op de moeder die voor de kust aan het vissen is. De jonge zeehond kan nog niet mee het water in. Hij moet eerst nog groeien en verliest dan ook zijn dikke vacht. Pas dan leert hij zwemmen.

Zorg ervoor dat uw hond tijdens een strandwandeling is aangelijnd en ga niet naar de pup toe. De moeder zal het strand niet op durven als u in de buurt bent.  Maak de pup ook niet zenuwachtig door met een blaffende of snuffelende hond in de buurt te komen. De moeder weet nog precies waar ze haar pup heeft achtergelaten, dus voorkom dat de pup zich verplaatst! Bekijk de jonge zeehond van afstand met een verrekijker.

Jonge zeehonden hebben vooral rust en voedsel nodig. Hoe meer de pup eet in de eerste maanden, hoe beter de reserves worden opgebouwd. De meeste jongen worden dan ook op droge plekken op het wad of op zandbanken in de Zeeuwse delta geboren.  Daar hebben ze alle rust.

Wat zijn huilers?

Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. Als een zeehond een tweeling krijgt, dan de moeder niet voor beide jongen zorgen. Een van de jongen wordt achtergelaten. Deze moederloze pups brengen soms een klagelijk geluid voort dat op huilen lijkt.

Huilers worden in Nederland opgevangen in speciale zeehondencrèches op drie plekken langs onze kust

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Rustige stranden in Nederland

Door Silke op vrijdag 10 maart 2017.

Een vakantie aan de Nederlandse kust betekent genieten van strand, duinen en gezellige badplaatsen. De Nederlandse kust is – inclusief de stranden van de Waddeneilanden - meer dan 500 kilometer lang en overal zijn de stranden breed, schoon en voorzien van heerlijk fijn zand. Op een warme zomerdag kan het op een aantal stranden best druk worden. Maar wees niet bang, de kans dat u aan de Nederlandse kust hutjemutje tussen andere zonaanbidders terecht komt is klein. We noemen 5 van onze favoriete stranden in Nederland waar het – ook op een mooie zomerdag – lekker rustig is.

Lees verder >

Zeldzame vogels aan de kust

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.
Categorieën:KustNatuurStrand

Op een warme zomerdag ziet u in Nederland niet veel vogels op het strand. Maar op de stille stranden langs onze kust wel en kunt u met een beetje geluk bijzondere vogels zien. Vooral tijdens de trek in de herfst en het voorjaar komen zeldzame zeevogels vaak dichtbij het strand. Bent u binnenkort op vakantie in een huis aan de kust en vraagt u zich af of u tijdens een wandeling langs het strand een unieke vogel spot? Wij zetten de drie meest zeldzame kustvogels op een rij.

Lees verder >

Strand van Den Helder

Door Silke op vrijdag 3 maart 2017.

In het uiterste noorden van Noord-Holland ligt de stad Den Helder. Het is de plek waar de veerboot naar Texel vertrekt en ook de belangrijkste haven van onze marine. In Den Helder kunt u gratis parkeren om een dagje te shoppen. U kunt in Den Helder ook kennismaken met de maritieme geschiedenis van ons land door een bezoek te brengen aan Fort Kijkduin of Het Marinemuseum in de oude Rijkswerf Willemsoord.

Lees verder >