Zeehondenpups op het strand

Door Silke op vrijdag 23 december 2016.
Categorieën:NatuurStrand

Jonge zeehonden worden in de winter geboren. Vanaf eind november worden langs de Nederlandse kust (vooral op de Wadden en in Zeeland) de eerste zeehondenpups gespot. Jonge zeehonden hebben een dikke vacht en zien er daardoor schattig uit.

Alleen op het strand

Als u deze winter bij ons een vakantiehuis op Texel, Ameland, Terschelling, Schiermonnikoog of in Zeeland huurt, is er een kans dat u een jonge zeehond op het Wad of op het strand tegenkomt. Pups die op het strand liggen wachten daar vaak op de moeder die voor de kust aan het vissen is. De jonge zeehond kan nog niet mee het water in. Hij moet eerst nog groeien en verliest dan ook zijn dikke vacht. Pas dan leert hij zwemmen.

Zorg ervoor dat uw hond tijdens een strandwandeling is aangelijnd en ga niet naar de pup toe. De moeder zal het strand niet op durven als u in de buurt bent.  Maak de pup ook niet zenuwachtig door met een blaffende of snuffelende hond in de buurt te komen. De moeder weet nog precies waar ze haar pup heeft achtergelaten, dus voorkom dat de pup zich verplaatst! Bekijk de jonge zeehond van afstand met een verrekijker.

Jonge zeehonden hebben vooral rust en voedsel nodig. Hoe meer de pup eet in de eerste maanden, hoe beter de reserves worden opgebouwd. De meeste jongen worden dan ook op droge plekken op het wad of op zandbanken in de Zeeuwse delta geboren.  Daar hebben ze alle rust.

Wat zijn huilers?

Een huiler is een jonge zeehond die op het strand of op het wad ligt en zijn moeder is kwijtgeraakt. Als een zeehond een tweeling krijgt, dan de moeder niet voor beide jongen zorgen. Een van de jongen wordt achtergelaten. Deze moederloze pups brengen soms een klagelijk geluid voort dat op huilen lijkt.

Huilers worden in Nederland opgevangen in speciale zeehondencrèches op drie plekken langs onze kust

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Bessen van Terschelling

Door Peter op woensdag 15 april 2015.
Categorieën:Natuur

De cranberry is een heideplant met bessen vol vitamine C en komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Het verhaal gaat dat in 1845 een vat cranberry bessen op Terschelling aanspoelde en door de jutter Pieter Sipkes achter de eerste duinenrij werd gebracht. Hij dacht dat het om een vat met waardevolle wijn ging. Toen hij ontdekte dat de inhoud uit bessen bestond, liet hij het vat ter plekke achter, waarna de cranberry zich op Terschelling kon uitzaaien.  

Lees verder >

Walvissen in de Noordzee

Door Silke op zondag 21 mei 2017.
Categorieën:CultuurNatuurStrand

De laatste jaren komen ze regelmatig in het nieuws; walvissen in de Noordzee. De meeste soorten van deze ‘reuzen van de zee’ leven in de grote oceanen, maar ook in onze relatief ondiepe Noordzee worden af en toe dwergvinvissen en soms ook bultruggen en potvissen gezien.

Lees verder >

De vuurtoren van Ameland

Door Petra op woensdag 28 mei 2014.

Gaat u deze zomer op vakantie naar Ameland? Vergeet dan niet om een bezoekje te brengen aan de vuurtoren. Waar u ook gaat op Ameland, de vuurtoren is altijd aanwezig en is nu geopend voor publiek. U treft in de vuurtoren op de verschillende verdiepingen exposities aan en ook vertellen oud vuurtorenwachters hier digitaal hun verhalen. Bovenin de vuurtoren is een werkkamer ingericht, zoals deze vroeger door de vuurtorenwachter werd gebruikt.

Lees verder >