Zeeuwse mosselen eten

Eind mei werden in Zeeland de eerste mosselen van het seizoen boven water gehaald. Dat is bijna vier weken vroeger dan gebruikelijk. Deze zogenaamde hangcultuurmosselen groeien aan touwen die, vooral in de Oosterschelde, in het water hangen. Op die plek krijgen de mosselen meer voedsel dan op de bodem, zodat ze eerder geschikt zijn voor consumptie. Volgens de mosselkenners zijn de Zeeuwse mosselen dit jaar heerlijk zilt en romig. Een mooi begin van het mosselseizoen! Als u dit jaar op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland verblijft, adviseren wij u zeker mosselen te gaan eten.

Hoe bereid je mosselen?

Mosselen bereiden is erg eenvoudig. De mosselen die u in de winkel koopt zijn al zandvrij en ontdaan van hun baard. U spoelt de mosselen even af onder de kraan. U snijdt wat groenten zoals prei, ui en wortel en legt de groenten samen met wat selderie en laurier in een ruime pan. Daar bovenop gaan de mosselen en wat peper. Liefhebbers doen er nog een scheutje witte wijn of bier bij. U kookt het geheel tien minuten en dan kunt u genieten.

Hoe eet je mosselen?

Mosselen kunt u met een vork of met uw handen eten. U gebruikt dan de eerste lege schelp als klemvork om de volgende mossel uit de schelp te halen. Mosselen smaken heerlijk met frietjes of brood en een frisse salade!

Welke kleur heeft een mossel?

Als u wel eens mosselen heeft gegeten zult u hebben gezien dat mosselen wit of oranje van kleur kunnen zijn. Vrouwtjes zouden oranje zijn en mannetjes wit, maar dat is een fabeltje. Het kleurverschil heeft – net als bij mensen – een genetische oorzaak. Sommige mosselen hebben wat meer pigment dan andere. Voor de smaak is er geen enkel verschil.

 

De zekerheid van: