Zeldzame planten op Terschelling

Terschelling is een eiland voor liefhebbers van mooie vakantiehuizen en … natuur. Maar liefst 80 procent van het eiland bestaat uit natuur en er liggen wel 200 kilometer aan onverharde wandelpaden. Liefhebbers van planten halen hun hart op.

Dat er op Terschelling cranberries groeien, is bij veel mensen bekend. Maar wist u dat er op het grootste Friese Waddeneiland meer dan 600 wilde plantensoorten voorkomen? Daarbij zijn algemeen voorkomende planten, maar ook een aantal zeer zeldzame soorten zoals orchideeën die in mei en juni bloeien. Of wat dacht u van de bezemdopheide? Er zijn vijf van deze metershoge heidestruiken te vinden in de duinen bij Oosterend op Terschelling. De enige die in Nederland in het wild groeien!

Veelzijdige natuur

De natuur op Terschelling is rijk en gevarieerd. Op Terschelling is ruim 600 hectare aan bosgebied te vinden. Hier groeien vooral naaldbomen. In de kalkarme duinen zijn grote heidegebieden te vinden. De Landumer heide, ten noorden van Landerum en Midsland is een Staatsnatuurmonument waar heidestruiken groeien die meer dan 200 jaar oud zijn.

De Boschplaat op Terschelling is een van de best bewaarde grote natuurgebieden in West Europa en wordt door Staatsbosbeheer beheerd en beschermd. Naast duinen, kwelders en moerassen met zeekraal en lamsoor. Ook vindt u hier de Berkenvallei; een niet aangeplant bos met wilgen, populieren en eiken.

Op West-Terschelling ligt het duinmeertje Doodemanskisten. Hier zijn zeer zeldzame planten gevonden waaronder teer guichelheil en pilvaren. Deze plantensoorten zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw in vrijwel heel Nederlands verdwenen.

Natuurexcursies op Terschelling

Als u op vakantie in een vakantiehuis op Terschelling bent, is het zeker de moeite waard om een natuurexcursie te boeken bij Staatsbosbeheer. Onder begeleiding van een boswachter maakt u een prachtige wandeling waarbij u veel uitleg krijgt bij alle natuur die u onderweg tegenkomt.

 

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Historisch dorpje aan zee

Door Peter op woensdag 11 juni 2014.

Groet is een dorpje in de gemeente Bergen en ligt direct aan het duingebied van Schoorl. Hier liggen de hoogste duinen van Nederland. Groet is een oud dorpje. De plaatsnaam kwam in de 12e eeuw voor als Grothen en in 1480 als Groede.

De toren van het 18e eeuwse witte kerkje biedt uitzicht over alle soorten landschappen van Noord-Holland: zee, duinen, bossen, dijken en polders. In Groet, aan de Duinweg 3, bevindt zich ook het kleinste (voormalige) raadhuis van Nederland, daterend uit de 17e eeuw.

Lees verder >

Golven onder water

Door Silke op maandag 13 juni 2016.
Categorieën:KustNatuur

De meeste mensen die een vakantie aan zee doorbrengen, zullen gefascineerd raken door de continue beweging van de zee. De golven rollen onvermoeibaar af en aan.

Wind bepaalt de richting en de hoogte van de golven die we aan het strand zien. Wind uit het noorden betekent dat de golven naar het zuiden rollen. Harde wind betekent hoge golven. Maar ook zonder wind zijn er toch golven. Die zijn het gevolg van wind ver op zee of harde wind van een aantal dagen geleden.

Lees verder >

Zeeuwse stromen

Door Silke op vrijdag 16 februari 2018.
Categorieën:CultuurKust

Op vakantie in een vakantiehuis in Zeeland betekent een vakantie in het gebied van de Zeeuwse stromen. Verschillende bedrijven en horecagelegenheden in de provincie dragen de naam ‘Zeeuwse Stromen’. Maar wat betekent die naam nu eigenlijk?

Lees verder >