Zeldzame planten op Terschelling

Terschelling is een eiland voor liefhebbers van mooie vakantiehuizen en … natuur. Maar liefst 80 procent van het eiland bestaat uit natuur en er liggen wel 200 kilometer aan onverharde wandelpaden. Liefhebbers van planten halen hun hart op.

Dat er op Terschelling cranberries groeien, is bij veel mensen bekend. Maar wist u dat er op het grootste Friese Waddeneiland meer dan 600 wilde plantensoorten voorkomen? Daarbij zijn algemeen voorkomende planten, maar ook een aantal zeer zeldzame soorten zoals orchideeën die in mei en juni bloeien. Of wat dacht u van de bezemdopheide? Er zijn vijf van deze metershoge heidestruiken te vinden in de duinen bij Oosterend op Terschelling. De enige die in Nederland in het wild groeien!

Veelzijdige natuur

De natuur op Terschelling is rijk en gevarieerd. Op Terschelling is ruim 600 hectare aan bosgebied te vinden. Hier groeien vooral naaldbomen. In de kalkarme duinen zijn grote heidegebieden te vinden. De Landumer heide, ten noorden van Landerum en Midsland is een Staatsnatuurmonument waar heidestruiken groeien die meer dan 200 jaar oud zijn.

De Boschplaat op Terschelling is een van de best bewaarde grote natuurgebieden in West Europa en wordt door Staatsbosbeheer beheerd en beschermd. Naast duinen, kwelders en moerassen met zeekraal en lamsoor. Ook vindt u hier de Berkenvallei; een niet aangeplant bos met wilgen, populieren en eiken.

Op West-Terschelling ligt het duinmeertje Doodemanskisten. Hier zijn zeer zeldzame planten gevonden waaronder teer guichelheil en pilvaren. Deze plantensoorten zijn in de jaren ’50 van de vorige eeuw in vrijwel heel Nederlands verdwenen.

Natuurexcursies op Terschelling

Als u op vakantie in een vakantiehuis op Terschelling bent, is het zeker de moeite waard om een natuurexcursie te boeken bij Staatsbosbeheer. Onder begeleiding van een boswachter maakt u een prachtige wandeling waarbij u veel uitleg krijgt bij alle natuur die u onderweg tegenkomt.

 
De zekerheid van: