Zelf oesters rapen in Zeeland

Liefhebbers van oesters houden van Zeeland. In de meest zonnige kustprovincie van Nederland worden oesters in veel restaurants geserveerd en … kunt u ze ook zelf rapen! Als u een vakantiehuis in Zeeland heeft gehuurd moet u zeker eens een paar oesters gaan verzamelen. Een ervaring om nooit te vergeten!

Oesters in Zeeland

In Zeeland komen de oesters voor in twee soorten: de 'Zeeuwse platte' en de 'Zeeuwse bolle', ofwel de ‘creuse’. Beide worden ze gekweekt in de Grevelingen en de Oosterschelde. Het verschil tussen beide soorten is dat de 'Zeeuwse platte' pas na ongeveer zes jaar goed is voor consumptie, terwijl de 'Zeeuwse bolle' al na twee jaar gegeten kan worden. Dat maakt de 'Zeeuwse platte' schaarser en volgens kenners ook verfijnder van smaak.

Waar kan ik oesters rapen in Zeeland?

In Nederland mag u per persoon maar liefst 10 kilo aan zeevruchten verzamelen. Op plekken waar het echt niet mag staan borden. Vooral in het Nationaal Park Oosterschelde zijn veel plekken waar u oesters zelf kunt rapen. De strandjes hieronder zijn goed te bereiken:

Schouwen Duiveland

Borrendamme bij Zierikzee, Het Stelletje ten oosten van de Zeelandbrug, Hoe van Ouwerkerk bij de Zuidbout en naast camping De Vierbannen Ouwerkerk, in de hoek van de dijk.

Tholen

Bergsediepsluis ten zuidwesten van Tholen stad en De Pluimpot bij Sint Maartensdijk.

Zuid-Beveland

Roelshoek, ten noorden van Yerseke, Wemeldinge, ten noorden van de Stormezandepolder en Het Sas, direct over de dijk.

Noord-Beveland

Katshoek bij Kats, Colijnsplaat, achter de nieuwe haven, Oesterput, tussen Colijnsplaat en Wissenkerke, Roompot, naast de Sophiahaven en bij camping Anna Friso naast de Jacobahaven.

Hoe moet ik oesters rapen?

In principe zijn de maanden waarin de ‘r’ zit, de beste maanden om oesters te rapen. Ook de rest van het jaar zijn er oesters, maar als het zeewater boven een bepaalde temperatuur komt, gaan oesters zich voortplanten en worden ze ‘melkig’. Dat is voor de meeste oesterliefhebbers reden om ze niet te eten. Oesters rapen doet u als het eb is. Op de getijdetabel van het Nationaal Park Oosterschelde ziet u precies wanneer u op zoek kunt gaan naar de oesters op de drooggevallen zeebodem. Het is handig om goed passende regenlaarzen aan te trekken, want de bodem is modderig en voor u het weet staat u tot boven uw enkels in het water. Het is ook handig om een emmer mee te nemen om de buit te verzamelen. De oesterschelpen liggen verstopt in de modder en kunnen scherp zijn, dus neem een paar werkhandschoenen mee.

Hoe open ik een oester?

Als u een maaltje oesters bij elkaar heeft geraapt wordt het tijd om ze te gaan eten. Het openen van een oesterschelp is best lastig en vergt enige oefening. Stop de schelp in een stevige katoenen doek en zorg dat de platte schelp boven zit. Steek met een platte schroevendraaier, een plat mes of een echt oestermesje in het scharnier tussen de twee schelphelften. Wrik het mes er voorzichtig tussen en maak met een draaibeweging de schelp open. Hou de oester goed horizontaal en snij de schelphelften los van elkaar.

Hoe eet ik een oester?

Haal eventueel schelpgruis weg, besprenkel de oester met wat citroensap en slurp de oester samen met het vocht uit de schelp naar binnen. Een glaasje droge witte wijn erbij en u wilt nooit meer weg uit Zeeland!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

Weekendje weg naar Ameland

Door Peter op donderdag 20 maart 2014.

Ameland is een van de grotere waddeneilanden met vier dorpjes, allemaal gelegen in de polders van het zuiden van het eiland. Van oost naar west zijn dat Buren, Nes, Ballum en Hollum. Het grootste dorp is Nes, hier komt ook de veerboot uit Holwerd aan. Het noorden van Ameland is een groot natuurgebied. Het zijn droge duinen, die overgaan in brede zandstranden. In het oosten van het eiland ligt een drassig gebied: het vogelreservaat Het Oerd. Tot aan het begin van de 20e eeuw leefden veel Amelanders van de walvisvaart.

Lees verder >

Ik wil mijn vakantiehuis (nog) beter verhuren

Door Peter op woensdag 11 februari 2015.

Heeft u een vakantiehuis aan de Nederlandse kust en wilt u dit huis (nog) beter verhuren? Door een samenwerking met Fijn op Vakantie zult u verrast zijn door het grote aantal boekingen - ook buiten de vakantieperiodes. Bent u benieuwd hoe dat kan? Hieronder leest u de verklaring van ons succes. Wellicht een goede aanleiding om eens contact op te nemen over de verhuur van uw vakantiehuis!

Lees verder >

Met je hond naar het strand

Door Silke op maandag 14 maart 2016.
Categorieën:ActiefStrand

Als je met je hond op vakantie wilt zijn er 3 voorwaarden waar de perfecte hondenvakantie aan voldoet: niet te ver, veel buiten zijn en eindeloos wandelen. Een vakantie in een vakantiehuis aan de Nederlandse kust is de perfecte combinatie van die drie.

Lees verder >